Nykyelämä on yhä kiireisempää ja työpäivät venyvät pitkiksi. Työ- ja perhe-elämän yhdistäminen voi olla haasteellista. Myös nuoret ja nuoret aikuiset valittavat stressiä – opiskelun ja uranrakennuksen vaatimukset ovat yhä kuluttavampia. Kiireisen ja stressaavan elämän keskellä rentoutuminen ja itsestään huolen pito nousee entistä tärkeämpään asemaan.

Moni unohtaa pitää itsestään huolta tai säästää hemmottelussa, koska tuntee, ettei ylimääräistä rahaa ole. Pienet hemmotteluhetket voivat kuitenkin rentouttaa ja auttaa jaksamaan, joten niiden arvoa ei voi mitata rahassa. Ennen kaikkea, monen mielestä hemmottelu on erityisen rentouttavaa, kun sen jakaa ystävän seurassa.

Mitä tehdä kun kaipaa rentoutusta kaverien seurassa

Rentoutuksen on oltava jotain, mikä saa hetkeksi ajatukset pois kaikesta stressaavasta – työkiireistä, deadlineista, parisuhdeongelmista tai rahahuolista. Parasta rentoutusta onkin ystävien kanssa vietetty laatuaika, eikä tähän tarvitse käyttää paljon rahaa! Ystävien kanssa voi jutella ja pitää hauskaa. Kun haluaa hemmottelua ja rentoutusta kannattaa tehdä jotain arjesta poikkeavaa – esimerkiksi syödä ravintolassa, käydä elokuvissa tai vaikka muutamalla drinkillä. Musiikkikonserttiin meno tai teatterissakäynti on rentouttavaa luksusta, johon kannattaa silloin tällöin panostaa.

Syvällistä rentoutusta ja hemmottelua kaivatessa voi varata kasvohoidon, hieronnan tai vaikkapa manikyyrin. Erityisesti tyttökavereiden kesken nämä ovat varsinaisia hittejä. Hyvä hoitava kasvohoito tai rentouttava hieronta karistaa stressiä ja antaa voimaa arkeen. Ne hoitavat ja voimauttavat. Monista hoitoloista voi buukata kavereille esimerkiksi viereiset hierontapöydät tai peräkkäiset ajat. Myös uusi hiustyyli tai shoppailu voi olla mahtavaa hemmottelua ystävän seurassa! Uudessa hiustyylissä tai uusissa vaatteissa kulkeminen antaa hyvän fiiliksen!

Liikunta vähentää tunnetusti stressiä ja parantaa oloa. Liikunnallisten kaverien kesken kannattaakin varata aikaa jollekin liikunnalliselle harrastukselle. Optimitilanne olisi harrastaa jotain säännöllisesti, vaikka mennä yhdessä jumpalle, joogaan, kuntosalille, lenkille tai pallopelien pariin. Jos säännölliseen liikkumiseen ei riitä kaikilla aikaa, kalenterista kannattaa varata silloin tällöin päivä liikunnan parissa ystävien kesken. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi laskettelureissua, golfkierrosta, jalkapalloturnausta tai pyöräilypäivää – yhdessä liikkumisen elämysten jakaminen on kahden verroin hauskempaa ja rentouttavampaa.

Tärkeintä on tehdä jotain, mistä tykkää. Välillä on hyvä kokeilla myös uusia asioita, vaikkapa ystävän suosituksesta. Uudet kokemukset ja elämykset ovat hemmottelua parhaimmillaan, sillä ne luovat iloa ja muistoja. Tehkää ensi kerralla ystävienne kanssa jotain uutta ja rentouttavaa!

Mistä löytää aikaa ja rahaa itsensä hemmotteluun

Itsensä hemmottelu tulee nähdä sijoituksena omaan jaksamiseen – mikäli mieli ja kroppa on rento, jaksaa töissä tai opintojen parissakin paremmin. Joka kuukausi voi budjetoida palkkansa mukaisen summan omiin menoihin, joiden tarkoituksena ei ole mikään muu kuin rentoutus, hemmottelu ja hauskanpito. Stressi vähentää toimintakykyä ja altistaa sairastumiselle. Niinpä sen vältteleminen ja vähentäminen on kannattavaa kaikille.

Täytyy muistaa, että hemmotteluun ei tarvitse käyttää paljon rahaa. Pienelläkin budjetilla voi järjestää jotain kivaa ja rentouttavaa ystävien seurassa. Myös arkisilla asioilla voi hemmotella itseään – esimerkiksi herkutella laadukkaalla ja maukkaalla ruualla tai tehdä kotona kasvonaamion. Kävelylenkit ystävän seurassa ovat ilmainen ja voimauttava tapa harrastaa rentouttavaa liikuntaa.

Yksi vaihtoehto on säästäminen. Tätä varten kannattaa hankkia erityinen säästötili, sillä käyttötilillä rahan säästäminen on vaikeaa. Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista, mielellään kuukausittaista. Helpoimmin tämä onnistuu kun laittaa kuukausittaisen maksun menemään säästötilille mielellään vaikka palkkapäivänä – näin rahoja ei ymmärrä edes kaivata! Kun säästöjä kerryttää tarpeeksi pitkään voi vaikka ostaa hemmottelun loman ja lähteä ystävien kanssa rantalomalle etelän lämpöön tai mökkiviikonlopulle, jonnekin, mihin työkiireet eivät ulotu.